Pohditaanko perheessäsi eroa?


Suurimpana kysymyksenä eropohdinnoissa nousee toistuvasti, onko lapselle enemmän haittaa jos vanhempien keskinäinen suhde jatkuu huonona vai jos vanhemmat eroavat ja lasten arki muuttuu (rajusti) jakaantuessaan kahteen kotiin.

Pelko on rajanvetäjä, jota kannattaa hyödyntää mittaamaan omaa tilannetta. Pelko ei kuulu yhteenkään perheeseen eikä parisuhteeseen.

Pelko ei ole vain fyysistä pelkoa.

Monissa suhteissa pelätään suhteen alkumetreiltä saakka hylätyksi tulemista. Oma kelpaamattomuus on monen arkista pelkoa. Tämä saa suoriutumaan arjesta tavalla, joka on itselle pohjimmiltaan vieras ja vastenmielinen, mutta ainoa keino nähdä itsensä hyväksyttävänä. Ainoa, jolla saada suhteessa hyväksyntää. Siten vieras ja vastenmielinen muuttuu ajan myötä arkiseksi ja normaaliksi.

Aikuinen joka taipuu kumppaniaan varten hyväksyttäväksi, ei välttämättä huomaa lastensa kaventuvaa tilaa. Onko kotona jollakulla pelko kertoa ääneen haaveistaan? Pelko kutsua vieraita? Pelko mennä yhdessä kodin ulkopuolisiin tilaisuuksiin? Pelko puhkaista kupla?

Jos pelkää omaa jaksamistaan vanhemmuudessa tai millä tahansa elämänalueella parisuhteen kuormittavuuden tähden, on jokin tie kuljettu loppuun. Jos pelkää ottaa puheeksi mitä tahansa aihetta vaatii suhde rajua korjausliikettä. 

Suomalaisen eroseminaarin ryhmät ovat avoimia myös vasta eroa pohtiville. Niille, jotka haluavat saada uusia näkökulmia tilanteeseensa sekä kuulla lisää siitä, mitä ero tarkoittaa.

Pidän myös luentoja aiheesta: Aikuisella voi olla monta parisuhdekokeilua, lapsella vain yksi lapsuus.

Milloin ja miten on vielä syytä yrittää, mitä ero väistämättä tuo tullessaan ja mitä ero joka tapauksessa merkitsee niin aikuiselle kuin lapselle. Kuinka tukea lasta parhaiten.

Ota yhteyttä, ilmoittaudu ryhmään tai tilaa luento. mstolbow@liberamente.fi

Ero on emotionaalinen ja juridinen prosessi. Ryhmääni osallistuvilla on nyt mahdollisuus saada ensiluokkaista tietoa eron juridiikasta. Infoilloissa käydään läpi eroon liittyvät perusperiaatteet sekä ne oikeudet, velvollisuudet, mahdollisuudet ja sudenkuopat, joita eroon liittyy. Asiantuntijana toimii varatuomari, oikeustieteen kandidaatti Tuire Tamminiemi.